Een heus Gouden Boekje

Eindelijk heb ik mijn Gouden Boekje in handen: ‘Naar Amerika!’. Het blijft een wonderbaarlijk iets: een klein idee dat uitgroeit tot een heus boekje. Met tekeningen van de fenomenale Charlotte Dematons! En Dieuwertje Blok die mijn teksten prachtig voorleest tijdens de boekpresentatie in de Grand Ballroom van het s.s. Rotterdam.

Dank: Kajsa Blomberg, Mascha de Vries, Uitgeverij Rubinstein, s.s. Rotterdam.

Lief en leed in Enschede

De Collect covergirl van de maand september: het portret van het meisje in het blauw van Johannes Verspronck. Zij en haar ouders zijn te bewonderen in Rijksmuseum Twenthe. Op een tentoonstelling van familieportretten die getuigen van eeuwenoude verhalen over lief en leed. Natuurlijk eerst even mijn artikel in Collect lezen zodat je voorbereid naar binnen stapt!

Het artikel over de tentoonstelling ‘Lief en Leed’ lezen? Klik hier: Artikel Collect Lief & Leed

Ontdek het Eemsnoer

Net verschenen: ‘Ontdek het Eemsnoer’, een piepklein boekje vol wetenswaardigheden en mooie plekken in de zes bijzondere gemeentes langs de Eem. Erg leuk om samen met Hans van der Heide aan te hebben mogen werken!

Covergirl voor Collect

Daar is ‘ie, de nieuwe Collect! Met ‘mijn’ covergirl uit 1912 op het omslag (‘Bergsteigerin’ van Jens Ferdinand Willumsen). Het was even studeren hoe het ook alweer zat met de Romantiek, Rousseau, Goethe en het verlangen naar de natuur. Maar ‘Wanderlust’ bleek een heerlijk onderwerp om over te schrijven. Ik ging zelf verlangen naar de ruige, ongerepte natuur van de 19de eeuw. Binnenkort opent de tentoonstelling ‘Wanderlust’ in de Alte Nationalgalerie in Berlijn met beroemde werken van Caspar David Friedrich en Courbet. In Collect kun je je alvast inlezen.

Een Gouden Boekje over het s.s. Rotterdam

In de Rubinstein zomerbrochure worden mijn Sprits en Polly aangekondigd! Dat Polly in de brochuretekst nog Lottie heet, is een detail :-). Bijna anderhalf jaar lang wandelden deze twee vriendjes in gedachten met mij mee. In september 2018 kan iedereen ze leren kennen via de geweldige tekeningen van Charlotte Dematons. Speciale dank aan Kajsa Blomberg die aan de basis stond van dit Gouden Boekje.

Thomas Alexander speelt op Corry’s vleugel

Het artikel over de Baarnse concertpianiste Corry van der Veen dat ik afgelopen jaar voor Baarn Magazine schreef, kreeg onlangs een wel heel bijzonder vervolg! Door Ferdinand Hulst werd ik uitgenodigd voor een huisconcert – een eerbetoon aan zijn moeder Corry. Achter haar prachtige Steinwayvleugel uit 1892 zat niemand minder dan pianist Thomas Alexander. Hij speelde de werken van Bach en Schubert die Corry ook ten gehore bracht en liet de vleugel klinken zoals vroeger. Brute branie afgewisseld door hemels meanderende melodieën: Thomas’ spel ademt pure passie – voor de muziek, de toetsen, voor Corry en zijn publiek.

Lees hier over Corry van der Veen: Artikel
En kijk ook op: www.thomasalexanderpiano.com

Lezen voor de Baarnse Literatuurprijs

Het is bijna zover. Op 23 april opent de inschrijving voor de Baarnse Literatuurprijs 2018, een landelijke schrijfwedstrijd voor korte verhalen. Als jurylid verheug ik me nu al enorm op het lezen van alle inzendingen! Vorig jaar werden er maar liefst 123 verhalen geschreven. Benieuwd hoe ons thema ‘Metamorfose’ de schrijvers van dit jaar weet te inspireren.

Johan gaat live!

Een van de leukste opdrachten van het afgelopen jaar was het redigeren van de teksten voor de nieuwe website van kunstenaar Johan Lammerink. Tijdens het werk werd ik meegenomen in Johans originele en creatieve gedachtenwereld en ontvouwde zich een voor mij compleet nieuwe visie op kunst. Sinds 1 maart is de website live!

NRC-bijlage Drents Museum

Hij is er, de prachtige NRC-bijlage van het Drents Museum! 8 pagina’s over de nieuwe tentoonstelling ‘The American Dream’. Bijzonder om aan mee te schrijven en eindredactie te voeren.

Nieuwe stemdemo’s!

Altijd fijn inspreken met Rick van Studio Haring in Amsterdam!
De nieuwe demo’s zijn te beluisteren bij Voice-over/demo’s of op mijn Facebookpagina.

La Ballade

Onlangs viel hij voor het eerst sinds jaren weer in de bus, de Tennisballade. Een eerbetoon aan de tennisclub uit mijn jeugd waar dit jaar een dubbel lustrum wordt gevierd: de BLTC bestaat 110 jaar en is al 50 jaar gevestigd op de locatie aan de Bosbadlaan. middenin de bossen bij Lage Vuursche.

‘Vroeger’ verscheen de Tennisballade een paar keer per jaar. Volgeschreven met nieuws over het wel en wee van de club, teamopstellingen, huishoudelijke mededelingen, verslagen. Samengesteld, in elkaar geniet en verspreid door de leden zelf. Het blaadje werd door mij gespeld. Later, dacht ik, ga ik ook stukjes schrijven voor de Ballade! Maar ik vertrok uit Baarn en ging studeren. Het duurde een aantal jaren voordat ik mijn tennisracket weer oppakte en terugkeerde naar de BLTC. Inmiddels was het digitale tijdperk aangebroken. De good old Tennisballade was niet meer…

Ik kon dus geen ‘nee’ zeggen op de vraag of ik wilde meewerken aan een speciale editie van de Tennisballade: de Lustrumballade. En al helemaal niet toen ik zag met wie ik ging samenwerken: vormgeefster Rinske Pater, topcoördinator Anneke Sombekke en tekstschrijver Nico Kamminga.

Het was geweldig om de vroegste historie van de club in te duiken en allerlei ontdekkingen te doen. Oude foto’s brachten allerlei herinneringen terug: aan de seventies bar met het dakje, de rood-witgeblokte gordijntjes voor de ramen, het afhangbord met de haakjes voor je label (werkte altijd, nooit last van stroomstoringen) en aan al die mensen uit het verleden die de club hebben gebracht tot waar zij nu is: een van de mooiste tennisverenigingen van Nederland.

Foto: Een van de fantastische toernooi-affiches ontworpen door Emile Pater. Met het logo van het kantoor van mijn vader er op, de eerste sponsor van de BLTC.

Fenomenaal glas in Museum Jan van der Togt

Afgelopen zondag opende in Museum Jan van der Togt een tentoonstelling over het werk van glaskunstenaar Bernard Heesen (1958). Met geweldige, ontroerende en soms bizarre objecten. Mijn zaalteksten zijn dit keer opgenomen in een vurig rode vormgeving.

Drents Museum jaarverslag online!

img_5864Voor het Drents Museum schreef ik het jaarverslag van 2016.
Een geweldige opdracht voor een geweldig museum. En wat was het een mooi jaar!
Link naar het jaarverslag

Foto: Arnout van Albada, ‘Taart voor Mokum’, 2012

Bij Jan en Rob in Amstelveen

img_6835De samenwerking tussen kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer staat centraal in het artikel voor de wintereditie van UIT Magazine. Ze wonen in een van de oudste huisjes van Amstelveen dat rechtstreeks in verbinding staat met Museum Jan van der Togt. Hun huis is een museum op zichzelf. Je komt er ogen tekort. Als de deur open staat, zijn bezoekers er gewoon welkom. Werken doen Jan en Rob in het ernaast gelegen voormalige schooltje – de oudste openbare lagere school van Nederland.

Fragment uit het artikel: ‘De samenwerking tussen Brünnmayer en Verschoor begon in de vroege jaren 60, toen ze een werkruimte deelden in de achterste helft van een van de oudste huisjes van Amstelveen. De woning was onbewoonbaar verklaard maar mocht wel worden gebruikt om er te werken. “Stiekem woonden we er natuurlijk toch. Het was best afzien”, vertelt Verschoor, “de gevel stond helemaal scheef, het was er koud en de plee was buiten, in zo’n houten huisje. Maar wat waren we trots dat we een ruimte konden huren! Hier heeft Paul Huf de foto voor de Grolsch-reclamecampagne ‘Vakmanschap is Meesterschap’ van ons genomen.”
In het voorhuis woonde Dien de Hoop. Verschoor: “Oergezellig was dat. Dien bracht ons altijd soep en broodjes. Wij moesten wel eens op haar hondjes en vogels passen. Toen een van de kanaries plotseling doodging, zijn we als een haas in Amsterdam een gele kanarie gaan zoeken die er op leek. ‘Vreemd,’ zei Dien na een tijdje, ‘hij zingt opeens zo pittig.’ Toen hebben we alles maar opgebiecht.” 26 jaar woonden Brünnmayer en Verschoor ‘bij Dien’. Toen zij verhuisde, hebben ze het hele pand gerenoveerd tot het huidige Museumhuis.’

Rumoer in Den Haag

Isaac Israëls, 'Hoedenwinkel van Mars op de Nieuwendijk te Amsterdam', Groninger Museum

Isaac Israëls, ‘Hoedenwinkel van Mars op de Nieuwendijk te Amsterdam’, Groninger Museum

Voor een achtergrondartikel in Collect bij de grote overzichtstentoonstelling ‘Rumoer in de stad’ in het Gemeentemuseum in Den Haag heb ik me verdiept in de wereld van de Schilders van Tachtig. Conservator Frouke van Dijke heeft me alles verteld over de turbulente tijd waarin deze kunstenaars actief waren. Ze schreef ook de prachtige catalogus bij de tentoonstelling.

Fragmenten uit het artikel: ‘De schilders van de Haagse School hielden van het Hollandse landschap. Ze domineerden het kunstleven in de jaren tachtig van de negentiende eeuw en waren de helden van de jongere generatie. Trokken de leden van de Haagse School met hun schilderspullen de natuur in, voor hun jeugdige volgelingen begon de inspiratie al bij het verlaten van de voordeur: op straat. Isaac Israëls, George Hendrik Breitner, Willem de Zwart, Eduard Karsen, Willem Bastiaan Tholen, Willem Witsen en Jacobus van Looy omarmden de stad in een tijd dat het stadsleven zoals wij dat nu kennen, tot bloei kwam. Voor deze ‘schilders van Tachtig’ kon alles in de stad een onderwerp zijn. Met het werk van deze schilders toont het Gemeentemuseum Den Haag de moderne stad in al haar schoonheid, lelijkheid, rumoer en verstilling. De schilderijen, tekeningen en snapshotfoto’s voeren de toeschouwer heel even mee naar het dagelijks leven in de dynamische laat-negentiende-eeuwse stad.’

Bekijken: ‘Rumoer in de stad. De schilders van Tachtig’, Gemeentemuseum Den Haag, 14 april t/m 5 november 2017

Het Drents Archief in 2016

img_5848chief. Wat wordt hier ongelofelijk veel georganiseerd en gerealiseerd. Maar boven alles is het een prachtige plek om onderzoek te doen, stukken in te zien of historische films over Drenthe te bekijken. Drents Archief Jaarbericht 2016

Meer zaalteksten voor Museum Jan van der Togt

img_6479Voor de fototentoonstelling ‘Through the Eyes of Others’ van Micky Hoogendijk in Museum Jan van der Togt in Amstelveen schreef ik twee zaalteksten die fraai werden vormgegeven door Bureau Van Den Tooren.

Wie is Jan?

img_4212In glossy magazine The Art of Living zijn maar liefst vier pagina’s gewijd aan Jan Verschoor en Museum Jan van der Togt: ’25 jaar Jan’ in Museum Jan van der Togt. Wie is Jan? Mijn tekst en de mooie foto’s van Eddy Wenting zijn geplaatst in een prachtige vormgeving!

Over prehistorische bijlen en wol vilten in Baarn Magazine

IMG_3997Trots om weer te hebben meegewerkt aan Baarn Magazine! Dit keer met een verhaal over de oudste vondst van Baarn, een vuurstenen bijl uit de Nieuwe Steentijd, gevonden door Wim Zondag. Voor het thema van dit nummer van Baarn Magazine – Net Echt – bracht ik een middag door bij Studio Martine Hommes. Inspirerend!

Zaalteksten voor Museum Jan van der Togt

IMG_3578Voor Museum Jan van der Togt in Amstelveen de zaalteksten geschreven ter gelegenheid van de opening van de nieuwe museumvleugel en de openingstentoonstellingen over jarenlange vriendschappen: tussen oud-industrieel en verzamelaar Jan van der Togt en beeldhouwer Jan Verschoor en tussen de kunstenaars Sam Francis, Walasse Ting, Karel Appel en Pierre Alechinsky.