Een Album Amicorum voor kunstenaar Jan Verschoor

Net verschenen: het prachtig vormgegeven boek over kunstenaar Jan Verschoor! Bij Waanders & de Kunst. Een grote eer om aan mee te hebben gewerkt in de vorm van een bijdrage en redactie. Kijk op de website van Stichting Jan Verschoor voor een impressie van het boek.

Documentaire De Joodse Raad op NPO2

Op NPO2 werd vanavond de prachtige documentaire ‘De Joodse Raad’ getoond. Met daarin aandacht voor de onmogelijke keuze van Ralph Polaks moeder. Ralph zelf vertelt over zijn herinneringen. Ook ik kom even in beeld vanwege mijn bijdrage in het onderzoek naar het indrukwekkende oorlogsverhaal van Ralph. De documentaire terugkijken kan hier: https://www.gids.tv/tv-gids/uitzending-gemist/de-joodse-raad/4824075

Het gezamenlijke verleden van Ralph en zijn vrouw Miep is eveneens om stil van te worden. Ik schreef er eerder over voor de Baarnsche Courant en heb het verhaal op basis van nieuwe informatie herzien. Lees het hier: Ralph en Miep Polak. Een verhaal van moed en mode

Meer Daniël van de Ven

Niets fijner dan een artikel schrijven over een boek dat je zelf gemaakt hebt. Ik mocht op uitnodiging van Kroniek (het magazine van het Historisch Genootschap Roterodamum) nog eens vertellen over de 90-jarige Rotterdamse topfotograaf Daniël van de Ven. De foto van het meisje dat haar kat uitlaat is een van mijn favorieten!

Het artikel is verschenen in het maartnummer van 2020, vlak voor de lockdown. Lees het en laat je meevoeren naar het naoorlogse Rotterdam van Daniël van de Ven: Artikel Daniël van de Ven voor Kroniek.

Zie ook: ‘Voor altijd Rotterdam. Daniël van de Ven’ onder het kopje ‘Boeken’ op deze website.

 

Het Rotterdam van Daniël van de Ven. Voor altijd!

Na een hele zomer met mijn hoofd in het Rotterdam van de 90-jarige fotograaf Daniël van de Ven te hebben vertoefd, is het boek ‘Voor altijd Rotterdam. Daniël van de Ven’ verschenen. Een langgekoesterde wens vervuld!

De gelijknamige tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam (met mijn zaalteksten!) is tot 26 januari 2020 te zien.

Sprits en Polly are here again!

Het Gouden Boekje ‘Naar Amerika!’ over het avontuur van Sprits en Polly op de Rotterdam is herdrukt! Met prachtige tekeningen van Charlotte Dematons.

Herdrukt!

Heel erg leuk, een nieuwe opgefriste, herziene en up to date versie van ‘Op reis met de Rotterdam’. Binnenkort overal te bestellen en natuurlijk te koop op het schip.

Kunstenaarsportretten op de wand

Voor de tentoonstelling ‘Branding Rotterdam’ in het Chabot Museum mocht ik een fotocompilatie voor de wand samenstellen. Vol portretten van Brandingkunstenaars en internationale kunstenaars die met hen geëxposeerd hebben. Vormgever Jan van Mechelen maakte er een prachtige compositie van.
De tentoonstelling is werkelijk een lust voor het oog! De bruiklenen van Museum Boijmans doen het geweldig in de intieme ruimtes van de witte museumvilla. De doorkijkjes in de zalen leveren steeds weer prachtige combinaties op: Henk Chabot naast Piet Mondriaan en Charley Toorop, Kandinsky die fraai matcht met Laurens van Kuik en Leo Gestel en, om de hoek, met Jacoba van Heemskerck. Grote verrassing zijn de mysterieuze werken van Janus van Zeegen die qua ruige verfstructuur wel iets weg hebben van schilderijen van Armando.

Meer weten? Branding Rotterdam – Chabot Museum

Dag Ralph en Miep!

Voor de Baarnsche Courant schreef ik een vervolg op mijn eerdere blog over Stoffenhuis Ralph Polak (op website groenegraf.nl). Tijdens het onderzoek naar het oorlogsverhaal van Raph en Miep Polak-Krant ben ik vaak even heel stil geweest. Toen ik er bijvoorbeeld achter kwam dat de ovalen foto van de familie Polak geen gewoon familieportret bleek te zijn, maar een gedenkportret. Zes broers, twee schoonzussen en Ralphs ouders zijn in de oorlog vergast. Miep verloor twee zussen. Toch zijn ze verder gegaan. In Baarn. Ralph en Miep horen bij mijn jeugd. Ach… wat zou ik graag nog eens teruggaan naar die tijd, toen ik als klein meisje aan hun tafel met modeboeken geduldig zat te wachten op mijn moeder.

Het artikel lezen over Ralph en Miep? Klik hier: BC Tekst Ralph en Miep Polak. Moed en mode. Of kijk op: groenegraf.nl  

Graag bij gebruik van dit artikel als bron vermelden:  www.groenegraf.nl en Sandra van Berkum.

Naar het bewogen leven van Ralph en Miep Polak wordt door mij vervolgonderzoek verricht. Sommige feiten in bovengenoemd artikel kunnen inmiddels achterhaald zijn.

Foto: Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam

Zonder hoesten de winter door!

Hij draait!! De nieuwe commercial voor Fluimucil. Gevraagd door Multivoice en ingesproken bij de superfijne studio van Christophe in het Brusselse Laken: Cobra Radio Brewery.
Luister em bekijk de demo hier.

Naar Heusden voor Collect

Schrijven over een bevlogen verzamelaar is een groot plezier. Het moment waarop je je eigen artikel terugziet in het blad, mooi opgemaakt en geïllustreerd met topfoto’s van Bob Bronshoff, is een feest. In de nieuwe Collect mijn verhaal over keramiekverzamelaar Elisabeth Eyl uit Heusden.

Lees het artikel hier: Collect artikel Edel en eenvoudig

Egmond in Woudrichem

Voor Collect reisde ik in september naar het mooie Woudrichem. Om daar met Jan Verhoeven te praten over zijn indrukwekkende verzameling abstracte kunst, waaronder werk van Jaap Egmond. Een aantal Egmonds uit deze verzameling wordt nu te koop aangeboden bij Galerie des Amis in Woudrichem (t/m. 30 december 2018). Ook als je niet kooplustig bent, is het zeer de moeite om deze prachtige verkooptentoonstelling met een bezoekje te vereren!

Lees het artikel voor Collect hier: KAJ_Jaap verhoeven_spreads

Een heus Gouden Boekje

Eindelijk heb ik mijn Gouden Boekje in handen: ‘Naar Amerika!’. Het blijft een wonderbaarlijk iets: een klein idee dat uitgroeit tot een heus boekje. Met tekeningen van de fenomenale Charlotte Dematons! En Dieuwertje Blok die mijn teksten prachtig voorleest tijdens de boekpresentatie in de Grand Ballroom van het s.s. Rotterdam.

Dank: Kajsa Blomberg, Mascha de Vries, Uitgeverij Rubinstein, s.s. Rotterdam.

Lief en leed in Enschede

De Collect covergirl van de maand september: het portret van het meisje in het blauw van Johannes Verspronck. Zij en haar ouders zijn te bewonderen in Rijksmuseum Twenthe. Op een tentoonstelling van familieportretten die getuigen van eeuwenoude verhalen over lief en leed. Natuurlijk eerst even mijn artikel in Collect lezen zodat je voorbereid naar binnen stapt!

Het artikel over de tentoonstelling ‘Lief en Leed’ lezen? Klik hier: Artikel Collect Lief & Leed

Ontdek het Eemsnoer

Net verschenen: ‘Ontdek het Eemsnoer’, een piepklein boekje vol wetenswaardigheden en mooie plekken in de zes bijzondere gemeentes langs de Eem. Erg leuk om samen met Hans van der Heide aan te hebben mogen werken!

Covergirl voor Collect

Daar is ‘ie, de nieuwe Collect! Met ‘mijn’ covergirl uit 1912 op het omslag (‘Bergsteigerin’ van Jens Ferdinand Willumsen). Het was even studeren hoe het ook alweer zat met de Romantiek, Rousseau, Goethe en het verlangen naar de natuur. Maar ‘Wanderlust’ bleek een heerlijk onderwerp om over te schrijven. Ik ging zelf verlangen naar de ruige, ongerepte natuur van de 19de eeuw. Binnenkort opent de tentoonstelling ‘Wanderlust’ in de Alte Nationalgalerie in Berlijn met beroemde werken van Caspar David Friedrich en Courbet. In Collect kun je je alvast inlezen.

Een Gouden Boekje over het s.s. Rotterdam

In de Rubinstein zomerbrochure worden mijn Sprits en Polly aangekondigd! Dat Polly in de brochuretekst nog Lottie heet, is een detail :-). Bijna anderhalf jaar lang wandelden deze twee vriendjes in gedachten met mij mee. In september 2018 kan iedereen ze leren kennen via de geweldige tekeningen van Charlotte Dematons. Speciale dank aan Kajsa Blomberg die aan de basis stond van dit Gouden Boekje.

Thomas Alexander speelt op Corry’s vleugel

Het artikel over de Baarnse concertpianiste Corry van der Veen dat ik afgelopen jaar voor Baarn Magazine schreef, kreeg onlangs een wel heel bijzonder vervolg! Door Ferdinand Hulst werd ik uitgenodigd voor een huisconcert – een eerbetoon aan zijn moeder Corry. Achter haar prachtige Steinwayvleugel uit 1892 zat niemand minder dan pianist Thomas Alexander. Hij speelde de werken van Bach en Schubert die Corry ook ten gehore bracht en liet de vleugel klinken zoals vroeger. Brute branie afgewisseld door hemels meanderende melodieën: Thomas’ spel ademt pure passie – voor de muziek, de toetsen, voor Corry en zijn publiek.

Lees hier over Corry van der Veen: Artikel
En kijk ook op: www.thomasalexanderpiano.com

Lezen voor de Baarnse Literatuurprijs

Het is bijna zover. Op 23 april opent de inschrijving voor de Baarnse Literatuurprijs 2018, een landelijke schrijfwedstrijd voor korte verhalen. Als jurylid verheug ik me nu al enorm op het lezen van alle inzendingen! Vorig jaar werden er maar liefst 123 verhalen geschreven. Benieuwd hoe ons thema ‘Metamorfose’ de schrijvers van dit jaar weet te inspireren.

Johan gaat live!

Een van de leukste opdrachten van het afgelopen jaar was het redigeren van de teksten voor de nieuwe website van kunstenaar Johan Lammerink. Tijdens het werk werd ik meegenomen in Johans originele en creatieve gedachtenwereld en ontvouwde zich een voor mij compleet nieuwe visie op kunst. Sinds 1 maart is de website live!

NRC-bijlage Drents Museum

Hij is er, de prachtige NRC-bijlage van het Drents Museum! 8 pagina’s over de nieuwe tentoonstelling ‘The American Dream’. Bijzonder om aan mee te schrijven en eindredactie te voeren.