Zilveren molenbeker zoekt boek

Eelco Veenman, Book lock, closed (II) Desperate attempt of a dutch windmill beaker, 2016, zilver

Eelco Veenman, Book lock, closed (II) Desperate attempt of a dutch windmill beaker, 2016, zilver

Een zilveren molenbeker ging eens op stap. Op zoek naar een plek waar hij een functie van betekenis zou kunnen hebben. Een boekslot zijn, dat leek hem wel wat! Hij koos een boek en klemde zijn glimmende wieken stevig om de voor- en achterkant ervan. Zo, dat boek kan niet meer open!
Eelco Veenmans Book lock, closed (II) Desperate attempt of a dutch windmill beaker heeft zich als een insect op het boek Zilverkunst in Nederland genesteld. Maar hij blijkt volkomen verkeerd ‘geland’. Een molenbeker is immers geen boekslot en door het ontbreken van een scharnier is het boek gesloten en kan er niet meer in worden gelezen.
Veenmans nieuwste creatie is een voortzetting van zijn eerdere reeks Silver Applications (2012). Daarin stelt hij de betekenis en (on)gebruiksfunctie van zilveren objecten ter discussie. Wat zou er gebeuren wanneer zilverstukken uit hun vitrinekasten kruipen en in onze hedendaagse maatschappij op zoek gaan naar plekken waar het functioneel kan zijn? Omdat het materiaal zo lang niet gebruikt is, ‘weet’ het niet meer wat functioneel is. Dat levert bijzondere combinaties op. Book lock, closed (II) Desperate attempt of a dutch windmill beaker is nu te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag.